Hoppa till sidans innehåll

Vad är barfotaåkning?


Vad är barfotaåkning?

 

Barfotaåkning är precis vad det låter som, du åker barfota på vattnet. För att att man ska klara att åka barfota behöver man åka i ca 60 km/h. Båten som Bunns VSK primärt använder är en Flightcraft med en 200 hk utombordare:

 

Flightcraft

flightcraft

Som nybörjare brukar man första testa att sitta i en gunga (handtag), direkt på bommen. Då ser det ut så här:

 

Gungan

Gungan

 

Nästa steg är att kliva ur gungan och åka direkt på bommen. I starten har man 2 val. Nr 1 är att göra en "tumble-turn", vilket betyder att båten börjar dra dig och du hänger efter i bommen. När båten kommit upp i hastighet vrider du dig runt så du sitter på rumpan. Sedan planterar du fötterna sakta och reser dig upp

 

Val nr 2 är att göra en deep start. Då lägger du upp fötterna på linan som går från bommen till fören på båten. Sedan drar båten iväg och du hamnar då direkt på rumpan. Sedan planterar du fötterna och reser dig sakta:

 

Bommen

Bommen

 

Nästa steg är att åka på kortlina. Det ären  ca 2 meter lina kopplat direkt på bommen. Här kan du också välja på att göra en deep start eller en tumble turn. Du kan även göra en baklänges-start.

 

Kortlina

Kortlina

 

Sista steget är att åka på långlina. Linan är ca 20m lång och brukar fästas på en pelare i båten som är ca 2,5m. Här väljer du också på att göra deep start eller tumble turn. Du kan även göra en baklänges-start.

 

Långlina

Långlina

 

Tävling

Man kan tävla i barfota. Du kan tävla i Slalom, Trick & Hopp.

 

I slalom ska du ta dig över båtens egna våg så många gånger som möjligt på tid. I trickdelen ska du på tid göra så många trick som möjligt. Du kan göra 1 fot, 1 hand, tumbleturn, hopp, 180, 360, 720....ja det finns många trick. I hopp ska du helt enkelt hoppa så långt som möjligt och ställa dig upp direkt efter du har landat.

 

Slalom

Slalom

 

Trick

 Trick

 

Hopp

Hopp

 

Vill du veta mer on Barfotaåkning rekommenderar vi att du går in på youtube och söker på "barefoot ski".

 

Det finns även mycket material på facebook i gruppen "Barefoot Sweden".

 

Vi syns på vattnet!

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:06 Skribent: Daniel Hult

Postadress:
Bunns VSK - Vattenskidor och Wakeboard
Daniel Hult, Bunn Bunnsdal 6
56393 Gränna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info